Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.09.2022 14:38 - Апетитни кюфтенца в сос и вкусен свински джолан с печурки
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 1796 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Вманастирските рецепти традиционни български подправки, като джоджен и чубрица, намират широко приложение. Но не само те са в основата на вкусната храна в магерниците (б.р. манастирските кухни). Трябва още и мерак – да е от все сърце, за да си оближеш пръстите, дори при най-обикновените неща. Рецептите са от gotvach.bg.

Ориз

Необходими продукти:

  • 1 и 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 глава кромид лук
  • 1 голяма червена или зелена чушка
  • 10 черни маслина
  • 1 морков
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 малка тиквичка
  • 150 г пресни гъби
  • сол
  • олио
  • магданоз, накълцани стръкчета
  • 1 с.л. сух джоджен

Начин на приготвяне:

Изплакнете ориза в 7 води и го отцедете. Залейте го с вряла вода 1:2 и оставете да ври, докато абсорбира течността. Отделно в по-голям съд загрейте 80-100 мл олио и запържете последователно накълцания лук, нарязаните на кубчета моркови и чушка, нарязаните на филии гъби. Щом омекнат, добавете маслините, нарязаната на ситно тиквичка и овкусете с малко сол, а може да добавите и черен пипер на вкус. Добавете доматеното пюре, а след като зеленчуците омекнат, прибавете ориза и разбъркайте. Овкусете с подправките и щом оризът е напълно готов, свалете от котлона. Разбъркайте с малко накълцан магданоз.

Кюфтенца

Необходими продукти:

  • 500 г телешка кайма
  • 200 г свинска кайма
  • 4 скилидки чесън плюс още 3
  • 1 малка глава лук
  • 1 ч.л. чубрица
  • млян кимион на вкус
  • 1 дафинов лист
  • сол
  • черен пипер
  • 1 кг домати
  • 80 мл олио

Начин на приготвяне:

Омесете каймата с 4 скилидки пасиран чесън, наситнения лук, сол, черен пипер, кимион, малко червен пипер и 2 с.л. олио. Объркайте добре. Оформяйте малки кюфтенца и ги пускайте да се изпържат в сгорещена мазнина. Обелете доматите, като ги бланширате преди това за по 20-30 секунди в гореща вода. Накълцайте ги ситно. Загрейте олиото в тенджера и запържете 3 скилидки чесън за кратко. Добавете доматите и оставете сосът да се свари, докато се редуцира, като добавите дафинов лист. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Пуснете кюфтенцата в соса и оставете да врат заедно около 10 минути. Поднесете кюфтенцата по манастирски с малко скълцан магданоз.

Паприкаш

Необходими продукти:

  • 1 кг телешко месо
  • 1 к.ч. олио
  • 3 глави лук
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 6 домата
  • 1 кг чушки
  • 1 кг картофи
  • 2 люти чушки
  • 1 к.ч. вино
  • 1 ч.л. оцет
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. брашно
  • 1 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 8 с.л. кисело мляко
  • сол

Начин на приготвяне:

Изпичате пиперките, обелвате ги, почиствате ги от дръжките и семената и ги нарязвате на парченца. Стривате чесъна с малко сол, прибавяте оцета, виното и 1 с.л. олио. Разбърквате и заливате с тази смес пиперките. Почиствате и измивате месото. Нарязвате го на порции, посолявате го леко и го задушавате в сгорещената мазнина. Прибавяте ситно нарязания лук и също го задушавате. Когато поомекне, поръсвате с червения пипер и брашното, прибавяте обелените и настъргани домати и наливате 1 к.ч. гореща вода. Изчаквате ястието да заври и прибавяте обелените и нарязани картофи. Варите на умерен огън. След четвърт час прибавяте пиперките заедно с маринатата, в която са стояли и лютите чушки. Посолявате и оставяте паприкаша да къкри още 5-6 минути на тих огън. Поднасяте ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Джолан

Необходими продукти:

  • 1 свински джолан
  • 3 печурки
  • 1 голяма глава бял лук
  • 1 глава червен лук
  • 3 кисели краставички
  • 2-3 стръка чесън
  • 2-3 с.л. олио
  • 100 мл бяло вино
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1-2 зърна бахар
  • 1 ч.л. универсална подправка

Начин на приготвяне:

Залейте джолана с подсолена вода. Добавете дафиновия лист и бахара и варете до пълна готовност. Отцедете месото, обезкостете го и го нарежете на дребни късчета. Загряваме мазнината и запържваме за кратко лука и гъбите, нарязани на филийки. Добавяме нарязаните на лентички кисели краставички и запържваме за 1-2 минути. Слагаме късчетата джолан, овкусяваме със ситно нарязан преден чесън, черен и червен пипер и зеленчукова подправка. Заливам продуктите с бяло вино и задушаваме за 10 минути минути на тих огън. Сервираме свинския джолан с гарнитура от пържени картофи и украса от зелени подправки.

https://telegraph.bg/telegraphplus/novini/po-manastirski-s-dzhodzhen-chubrica-i-molitva.-apetitni-kiuftenca-v-sos-i-vkusen-svinski-dzholan-s-pechurki-351491




Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358228
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11261